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Academic Internships and Independent Studies
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Rules promulgated by the Texas State Board of Public Accountancy (TSBPA) offer guidance
related to accounting internships and independent studies that may be used in meeting the
education requirements to be eligible for the CPA Examination and certification. Excerpts are
provided below:

RULE §511.51 Educational Definitions

(4) "Independent study" means academic work selected or designed by the student with the
pre-approval of the appropriate department or a college or university under faculty supervision.
This work typically occurs outside of the regular classroom structure.

(5) "Internship" means faculty pre-approved and appropriately supervised short-term work
experience, usually related to a student's major field of study, for which the student earns
academic credit.

Excerpt from RULE 511.164 — Definition of 150 Semester Hours to Qualify for
Issuance of a Certificate

a) To qualify for the issuance of a CPA certificate, an applicant must hold at a minimum a
baccalaureate degree, conferred by a board-recognized institution of higher education as defined
by §511.52 of this chapter (relating to Recognized Institutions of Higher Education), and have
completed the board-recognized coursework identified in this section:

(1) no fewer than 27 semester hours or quarter-hour equivalents of upper level accounting
courses as defined by §511.57 of this chapter (relating to Qualified Accounting Courses to take
the UCPAE) or §511.60 of this chapter (relating to Qualified Accounting Courses Prior to January
1, 2024 to take the UCPAE);

(2) no fewer than 24 semester hours or quarter-hour equivalents of upper level related
business courses, as defined by §511.58 of this chapter (relating to Definitions of Related
Business Subjects to take the UCPAE);

(3) a three semester hour board-approved standalone course in accounting or business ethics.
The course must be taken at a recognized educational institution and should provide students
with a framework of ethical reasoning, professional values, and attitudes for exercising
professional skepticism and other behavior in the best interest of the public and profession. The
ethics course shall:

(A) include the ethics rules of the AICPA, the SEC, and the board;

(B) provide a foundation for ethical reasoning, including the core values of integrity,
objectivity, and independence; and

(C) be taught by an instructor who has not been disciplined by the board for a violation of the
board's rules of professional conduct, unless that violation has been waived by the board; and

(4) academic coursework at an institution of higher education as defined by §511.52 of this
chapter, when combined with paragraphs (1) - (3) of this subsection meets or exceeds 150
semester hours, of which 120 semester hours meets the education requirements defined by
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§511.59 of this chapter (relating to Definition of 120 Semester Hours to take the UCPAE).
An applicant who has met paragraphs (1) - (3) of this subsection may use a maximum of 9 total
semester credit hours of undergraduate or graduate independent study and/or internships as
defined in §511.51(b)(4) or §511.51(b)(5) of this chapter (relating to Educational Definitions) to
meet this paragraph. The courses shall consist of:

(A) a maximum of three semester credit hours of independent study courses; and

(B) a maximum of six semester credit hours of accounting/business course internships.

To provide further guidance and interpretation to students, faculty members, advisors,
career services counselors, and prospective employing firms participating in the accounting
internship program, the following frequently ask questions are offered:

Independent Studies

1. May a student take an independent study course in accounting?

Yes. Provided the student and faculty member who is responsible for the course
agree on the course content, assessments to evaluate the student’s knowledge,
and that the content is not repetitive of prior course content that the student has
completed.

2. May an independent study course in accounting be used to meet the 21
semester credit hours (SCH) requirement for Qualified Accounting
Courses?

Yes. One 3 SCH independent study course in accounting may be used toward the
requirement for Qualified Accounting Courses provided that the content is not
repetitive of a prior course content that the student has completed.

3. May an independent study course in a discipline other than accounting
be used to meet the 150 SCH requirement?

Yes. Provided the student and faculty member who is responsible for the course
agree on the course content, assessments to evaluate the student’s knowledge,
and that the content is not repetitive of prior course content that the student has
completed.
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Accounting Internships

May an accounting internship course be used to meet the accounting
course requirements to take the CPA Exam?

No. An accounting internship course may only be used to meet the 150 SCH
requirement for CPA certification.

When may a student enroll in an accounting internship course?
Students who have completed at least 12 SCH of upper level accounting
courses may consider enrolling in an accounting internship course through the
Career Services Department at their university.

Is there a limit on the number of semester hours of internships that
will be accepted by the Board?

Yes. The Board will accept a total of 6 hours of internship toward the 150 SCH
requirement for CPA certification.

Does an accounting internship have to be completed through a
university to meet the TSBPA's education requirements?

Yes. To be counted as part of the certification requirement, an accounting
internship course must be completed through the university that the student is
attending so that credit hours earned for the course are recorded on the
student’s transcript.

May a student find their own accounting internship, or does it need
to be arranged by the Career Services Department or faculty
member at the university?

A student may find their own accounting internship which must be evaluated
by the Career Services Department at the university. Career services are
responsible for establishing the criteria and monitoring the internships for
students to ensure that all requirements and standards are met for
academic credit.

What are the responsibilities of the Career Services Department with
regard to the accounting internship?

The Career Services Department must provide information to the student
that follows the Texas Higher Education Coordinating Board requirements for
academic internships. This may include the number of hours worked and the
number of weeks worked. The course must be an academic internship and
not a work/study program. The Career Services Department guidelines must
be shared with students and employing firms. Career Services must provide
students with guidance, and maintain frequent contact with employing firms
to ensure that students are:
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e receiving sufficient training;

e receiving sufficient supervision from experienced and knowledgeable
firm employees, who may be CPAs;

e given challenging work assignments that are in line with the student’s
academic coursework; and

e receiving feedback throughout the internship about their performance.

7. May a student use current employment to meet the accounting and
internship requirements?
We do not recommend that a student’s current employment be used to meet the
accounting internship requirements. Students should consult with the Career
Services Department at their university for further guidance.

8. What are the responsibilities of the employing firms with regard to
the accounting internship?
Employing firms must provide students enrolled in the accounting internship

course with the following:

e sufficient training;

e sufficient supervision and guidance from experienced and
knowledgeable employees, who may be CPAs;

e provide challenging work assignments that are in line with the
student’s academic coursework; and

o feedback throughout the internship about their performance.

9. How often should the student expect to receive supervision and
feedback during the internship?
The internship is designed to give students an opportunity to apply accounting

and business knowledge gained in the classroom to real world situations.
Therefore, the student should expect to be supervised throughout the
internship with guidance and feedback at various times throughout the
internship.

10. How many working hours are required to earn semester hours for the
accounting internship course?
The Texas Higher Education Coordinating Board establishes the number of
hours that are required for an internship. Students should consult with the
Career Services Department at their university.

11. How many weeks are required to be worked to earn semester
hours for the accounting internship course?
The Texas Higher Education Coordinating Board establishes the number of
weeks that are required for an internship. Students should consult with the
Career Services Department at their university.
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12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

Does the accounting internship need to be supervised by a

CPA?

While a student would benefit from having a CPA supervisor during the
internship, it is not required. The supervisor should be well-versed with
several years of experience in the accounting work that the student will be
performing and can give guidance and feedback on the work assignments.

May the accounting internship used to meet the certification
requirements also be used to meet the work experience
requirements?

No. The accounting internship may be used to meet the certification
requirements. If the internship is not needed to meet these requirements,
then it may be considered for the work experience requirements. The work
experience requirements are detailed in Board Rule 511.122.

Is an accounting student required to take an accounting or
business internship course?

No. A student in not required to take an accounting or business internship
course. If you are a degree-seeking student, check with your university
concerning the requirements of your degree plan.

Should a student expect to receive a job offer at the conclusion of
the internship?

Students should consult with the Career Services Department at their
university for information on salary expectations and job offers.

Will the Board accept multiple accounting internships to meet the
CPA certification requirements?
The Board will accept no more than 6 SCH accounting internship to meet the

150 SCH requirement for CPA certification.

Are students required to be paid during the accounting internship?

Students should consult with the Career Services Department at their
university for information on salary expectations.

Are there guidelines set by the university for an accounting
internship?

Yes. Students must consult with the Career Services Department at their
university to receive the guidelines for an accounting internship.
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19.

20.

May an accounting internship be taken after all of the
accounting education requirements are completed?
It is unusual for an accounting internship to be taken after a student has

completed the accounting education required by the university. Students
should consult with the Career Services Department at their university for
more information.

May an accounting internship be completed in a state other
than Texas? In another country?
The Board may consider an accounting internship completed in a state other

than Texas.

Business and Other Internships

May a business internship be used to meet the 150 SCH
education requirement?
Yes. The Board may accept no more than 6 SCH of accounting/business

internship toward the 150 SCH requirement for CPA certification.

If a student completes an undergraduate and a graduate
business internship may both be used to meet the 150 SCH
education requirement?

Yes. Both an undergraduate and graduate business internship may be
used to meet the 150 SCH education requirement for CPA certification,
if needed. The total of accounting/business internship should not
exceed 6 SCH.

Where can the student obtain more information about the

accounting and business internship requirements?

The first place to begin is with the Career Services Department at the
university the student is attending. Also, discuss internship opportunities with
the accounting and business faculty advisors on campus. Students may also
contact the Qualifications Department of the Texas State Board of Public
Accountancy if clarification or more information is needed at
exam@tsbpa.texas.gov or 512-305-7851.
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Internship and Independent Studies Scenarios

To offer further guidance related to questions about internships and independent studies, the
following scenarios are provided:

a. A student completes 9 SCH of internships where 6 SCH are from accounting
internships and 3 SCH are from business internships.
Only 6 SCH may count towards the 150 SCH requirement.

b. A student completes 6 SCH of business internships and 3 SCH of accounting
independent studies coursework.
All 9 SCH may count forward the 150 SCH requirement.

c. A student completes 6 SCH of business internships and 3 SCH of independent
study.
All 9 SCH may count towards the 150 SCH requirement. The 3 SCH of independent study
could be used towards the 150 SCH requirement, along with the 6 SCH of business
internships.

d. A student completes 9 SCH of independent study.
Only 3 SCH may count toward the 150 SCH requirement.

e. A student completes 3 SCH of accounting internship and 6 SCH of accounting
independent study.
Only 6 SCH may count towards the 150 SCH requirement.

f. A student completes 3 SCH of undergraduate accounting internship, 3 SCH of
graduate accounting internship and 3 SCH of non-accounting internship.
Only 6 SCH may count towards the 150 SCH requirement.
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